ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ “ΑΚΟΥΙ” του Κώστα Γεωργόπουλου

TO ΧΡΟΝΙΚΟ  ΤΗΣ  ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ  ΑΚΟΥΙ

 

 

Γύρω στις 25 του Σεπτέμβρη του 1943 οι κάνες των αυτομάτων και των πολυβόλων των Γερμανών αλπινιστών της 1ης  Ορεινής Ταξιαρχίας που είχε  κατατροπώσει την Ιταλική Μεραρχία Άκουι στην Κεφαλονιά  είχαν σιγάσει. 

Tο πιο φρικιαστικό έγκλημα του 2ου Παγκόσμιου πολέμου είχε συντελεσθεί.

Οκτώ χιλιάδες τετρακόσιοι εβδομήντα πέντε Ιταλοί στρατιώτες και 525 αξιωματικοί είχαν εκτελεσθεί εν ψυχρώ μετά την αιχμαλωσία τους, σύμφωνα με διαταγή που είχε εκδώσει ο ίδιος ο Φύρερ .

Ανάμεσά τους και  ο Διοικητής της Ιταλικής μεραρχίας Άκουι στρατηγός Γκαντίν.

Πολλές χιλιάδες    πτώματα εκτελεσθέντων Ιταλών είχαν αφεθεί στην τύχη τους σε διάφορα σημεία της Κεφαλονιάς   και καθώς οι μέρες περνούσαν  τα άταφα αυτά πτώματα δημιουργούσαν συνθήκες ασφυξίας στο Νησί.

Οι χωρικοί μετέφεραν πολλές εκατοντάδες από αυτά και τα έριξαν μέσα σε πηγάδια και στέρνες ,όπως στην περίπτωση των Τρωιανάτων ,που οι Γερμανοί εκεί εκτέλεσαν 600 Ιταλούς στρατιώτες σε μια  μόνη μέρα.

Για την τραγωδία αυτή έχουν γραφτεί πάρα πολλά, έχουν ειπωθεί άλλα τόσα ως τώρα, αλλά δεν σχολιάσθηκε όσο θα έπρεπε το σημαντικότερο

ίσως γεγονός .

 

Νομίζω   ότι δεν έχει τονισθεί δεόντως , όπως θα το επέβαλε  η  ιστορική ανάλυση  της  πορείας των γεγονότων αυτών ,ότι στην πιο κρίσιμη στιγμή αρχηγός των επιχειρήσεων  κατά των Ιταλών ορίσθηκε σύμφωνα με την επιθυμία του ίδιου του Χίτλερ ,ο ταγματάρχης την εποχή εκείνη  διοικητής  της 1ης ορεινής  μεραρχίας  καταδρομών  Φον Χάραλντ  Χιρσφελντ.

Η ανάθεση αυτή ήταν καθοριστική  εκ των προτέρων  για  την πορεία  αλλά και το αποτέλεσμα των επιχειρήσεων,  που κράτησαν όλο κι όλο μια περίπου βδομάδα.

Ο αξιωματικός αυτός που είχε διαπρέψει στο Ανατολικό μέτωπο και είχε φθάσει ως το Κούλτσχαρ του Καυκάσου, τραυματισμένος τέσσαρες φορές και παρασημοφορημένος με τον σταυρό των ιπποτών , με φύλλα δρυός από τον ίδιο τον Φύρερ ,ήταν ότι καλύτερο διέθετε την εποχή εκείνη η Βέρμαχτ.

 

Αλλά ας δούμε τι λέει για τον άνθρωπο αυτόν ο Χέρμαν Φράνκ Μάγερ Γερμανός συγγραφέας που εξέδωσε το έργο του «Αιματοβαμμένο Εντελβάις» σε δύο τόμους το 2009 ,λίγο πριν πεθάνει.

«…. Ο Χάραλντ φον Χίρσφελντ γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου 1912στη Βαιμάρη της Θουριγγίας και ήταν γιος του δικηγόρου Γκύντερ  φον Χίρσφελντ(Gunth von Hirschfeld)e  και της συζύγου του Παουλίνε (Pauline)το γένος Βούρμπ.

Kαι οι δύο γονείς  κατάγονταν από το Βερολίνο και ήταν Ευαγγελικοί.

Ακραιφνής Εθνικοσοσιαλιστής και ίλαρχος εν αποστρατεία  ο Γκύντερ φον Χίρσφελντ είχε άριστες σχέσεις με υψηλούς αξιωματούχους  των Nαζί στην πρωτεύουσα.  

Μετά τη λήξη του Α Παγκοσμίου πολέμου πήγε με την οικογενειά του στη Βραζιλία ως «εντεταλμένος διευθυντής» μιας επιχείρησης καουτσούκ, όπως σημείωσε ο Χάραλντ σε χειρόγραφο βιογραφικό σημείωμα ,που συνέταξε κατά πάσα πιθανότητα προς τα τέλη του 1935.

Στο πατρικό σπίτι στο Ρίο ντε Τζανέιρο «ανατράφηκε από Γερμανό ιδιωτικό δάσκαλο»

Πίσω στη Γερμανία  ο νεαρός άνδρας φοίτησε τον Οκτώβριο του 1925 για ένα χρόνο στην κατώτερη και στην ανώτερη τετάρτη του μοναστηριακού σχολείου Ρόσλεμπεν

Όταν ο πατέρας του μετατέθηκε στην Ισπανία για «να διαπραγματευτεί τη δημιουργία συγκοινωνιακής γραμμής  προς τα Κανάρια νησιά» ο Χάραλντ

φοίτησε στο Γερμανικό σχολείο της Μαδρίτης.»

Και επειδή το βιογραφικό αυτό του Φον Χίρσφελντ  καθώς το παρουσιάζει ο Μάγερ είναι εκτεταμένο και για λόγους συντομίας δεν προσφέρεται εδώ για να εκτεθεί ολόκληρο, επιλέγουμε ένα ακόμη κομμάτι από το βιογραφικό αυτό ,που έχει μεγάλη σημασία.

Γράφει λοιπόν παρακάτω ο Μάγερ:

 

« Στις 29 Οκτωβρίου 1935 ο Χίρσφελντ εντάχθηκε ως καταδρομέας στον 4ο λόχο Πολυβολητών του 1ου  Τάγματος του 99ου Συντάγματος Ορεινών Καταδρομών

Η κατάταξή του στη Βέρμαχτ απετέλεσε την αρχή μιας σταδιοδρομίας χωρίς προηγούμενο .

Ακριβώς δέκα χρόνια μετά είχε καταφέρει να αναρριχηθεί ,από απλός καταδρομέας ,στη θέση του πολλαπλά παρασημοφορημένου υποστρατήγου.

Την 1η Δεκεμβρίου 1944  , ο τριαντατριάχρονος Χίρσφελντ έγινε ο νεότερος στρτηγός της Βέρμαχτ!

   

Δέκα τέσσαρες μήνες  μετά τη συντριβή της Ιταλικής ,μεραρχίας Άκουι ο Χίτλερ τον έκανε για τις ικανότητές του Σρατηγό .

Αλλά ας ξαναγυρίσουμε πάλι στα γεγονότα εκείνου του αιματοβαμμένου φθινόπωρου της Κεφαλονιάς .

Ο Στρατηγός Γκαντίν ύστερα από πολλούς δισταγμούς αποφασίζει να μην δεχθεί την πρόταση του στρατηγού Λάντς ,για αφοπλισμό των δυνάμεών του.

Γύρω στις 16-09-43 ξεσπούν εχθροπραξίες μεταξύ Ιταλών και Γερμανών με τη βύθιση των Γερμανικών ακταιωρών στον κόλπο του Αργοστολιού, από τις πυροβολαρχίες του Παμπαλόνι.

Αρχίζουν κανονικές μάχες ανάμεσα στους αντιπάλους.

Στις 19 Σεπτεμβρίου 1943 κι ενώ οι μάχες μεταξύ Γερμανών και Ιταλών ήτανε αμφίρροπες με τους Ιταλούς να έχουν κάποιες επιτυχίες ,όπως π.χ. στο Αργοστόλι η παράδοση των Γερμανών και του διοικητή της φρουράς

τους Φάουτ ,ο διαβολικός Φον Χίρσφελντ ανακοινώνει σε σύσκεψη που είχε με τους αξιωματικούς των μονάδων του ταγματάρχες Κλέμπε, Σπίντλερ ,Νέννστηλ, Χάρτμαν και Βάγνερ το σχέδιο επίθεσης κατά των Ιταλών. 

Το σχέδιο αυτό προέβλεπε την προσβολή των οχυρωμένων Ιταλικών θέσεων στο ημικύκλιο  Φάρσα,  Δειλινάτα, Ραζάτα ,Αργοστόλι από τα νώτα των Ιταλών, δηλαδή από Ανατολικά.

Καθώς από την κατεύθυνση αυτή υπήρχε υψομετρική διαφορά 1000 και πλέον μέτρων  με δυσπρόσιτες και δύσβατες βουνοκορφές  χωρίς μονοπάτια, οι Ιταλοί ήταν σίγουροι, ότι ήταν δύσκολο αν όχι αδύνατο να υπερφαλαγγισθούν και να κυκλωθούν  από τις Γερμανικές δυνάμεις.

Αυτή ήτανε και η Αχίλλειος φτέρνα της Ιταλικής  στρατιωτικής συγκρότησης  και τεράστιο  στρατηγικό λάθος του στρατηγού Γκαντίν, ο οποίος δεν είχε σπεύσει να τοποθετήσει αξιόμαχες Ιταλικές δυνάμεις στα Ανατολικά προφυλάσσοντας τις καλά οχυρωμένες και ισχυρές θέσεις του Ιταλικού πυροβολικού.

Όπως μας λέει πάλι ο Μάγερ το παράτολμο αυτό σχέδιο,  που για τους  αλπινιστές των Εντελβάις του Καυκάσου ήταν ένα μικρό παιγνιδάκι, την  από τα Ανατολικά  δηλ. έφοδο ο Χίρσφελντ ανέθεσε στις σκληροτράχηλες δυνάμεις των ορεινών καταδρομών του ,στο 3ο Τάγμα του Κλέμπε και στο 54ο Τάγμα ορεινών καταδρομών του Σπίντλερ.

Κάπου χίλιοι τετρακόσιοι περίπου άνδρες ενταγμένοι στις πιο πάνω δυνάμεις του ταγματάρχη Κλέμπε ,το πρωινό εκείνο της 21ης Σεπτεμβρίου

εξαπέλυαν την αποφασιστική αυτή επίθεση, που θα έπιανε τους Ιταλούς

σαν ποντίκια στη φάκα κυριολεκτικά.

Ο υπολοχαγός Ζίγκβαρτ Γκαίλερ διοικητής  του 11ου λόχου του 98ου Συντάγματος διακρίθηκε στην επιχείρηση αυτή για την αγριότητά του στις εκτελέσεις και σφαγές των ιταλών στρατιωτών , που έλαβαν χώρα στην περιοχή των Δειλινάτων.

Για την απάνθρωπη και κτηνώδη  αυτή δράση του έλαβε παράσημο από τον ίδιο τον Χίτλερ, όπου και αναφέρεται ονομαστικά το πεδίο της  μάχης των Δειλινάτων.

Οι Ιταλοί αιφνιδιάστηκαν τα χαράματα από τους Γερμανούς, που είχαν

βρεθεί απροσδόκητα από πίσω τους ,με την εντολή  να μην πιάνουν αιχμαλώτους .

Ολόκληρη η πυροβολαρχία του Άμος Παμπαλόνι συνελήφθη  και εκτελέσθηκε αμαχητί  και ο ίδιος τραυματισμένος βαρύτατα διασώθηκε, ο μόνος από την πυροβολαρχία του.

Εκτελέσθηκαν ακόμα και 70 ιταλοί στρατιώτες του Υγειονομικού ,που φορούσαν τα περιβραχιόνια του Ερυθρού Σταυρού στο χωριό Φραγκάτα.

Τελικά η επιχείρηση αυτή είχε σαν συνέπεια όλες οι Ιταλικές δυνάμεις της εκτεταμένης αυτής περιοχής του ημικυκλίου να παραδοθούν ύστερα από μικρές αψιμαχίες κάτω από καθεστώς πλήρους διάλυσης και εν συνεχεία να εκτελεσθούν.

Όπως είχε προβλέψει το δίδυμο Λάντς και Χίρσφελντ μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου , το παιγνίδι το είχαν κερδίσει οι Γερμανοί.

Ολόκληρο το Ιταλικό 3ο Τάγμα του 317ου Συντάγματος που υπήρξε η κυριότερη δύναμη του ημικυκλίου , περικυκλώθηκε  από τους ορεινούς καταδρομείς του Εντελβάις και εκτελέσθηκε μαζί με τους αξιωματικούς του, στις 8.40 το πρωί, της 22 του Σεπτέμβρη.

Ήταν το τάγμα που την ίδια εκείνη ημέρα θα ξεκινούσε την επίθεση μαζί με άλλες δυνάμεις εναντίον των Γερμανικών θέσεων στην περιοχή Καρδακάτων-  Αγκώνα, σύμφωνα με το σχέδιο του Γκαντίν.

Δεν πρόλαβε όμως.  Η κυκλωτική κίνηση των Γερμανών δεν άφηνε περιθώρια.

Τετρακόσιοι Ιταλοί στρατιώτες επίσης  εκτελέσθηκαν στα Φραγκάτα, από τις δυνάμεις του ταγματάρχη Ρίχτερ των ορεινών καταδρομών, που μπήκαν στο χωριό.

 Άλλοι  εξακόσιοι στο χωριό Τρουγιανάτα  εκτελέσθηκαν από  μέλη του 12ου λόχου κάτω απο τη διοίκηση του Ραίηζερ του 98ου Συντάγματος, που κατέλαβε το χωριό.

Οι εκτελέσεις συνεχίστηκαν μέχρι τις 26 του Σεπτέμβρη.

Τέλος στις 22 Σεπτεμβρίου  πολύ πρωί το επιτελείο του στρατηγού Εντουάρντο Λουίτζι Γκέρτσι ο οποίος ήτανε διοικητής του 1ου και του 2ου  Τάγματος  του 17ου συντάγματος πεζικού  περικυκλώθηκε κοντά στα Περατάτα  και παραδόθηκε.

Εκατό περίπου άνδρες και ο ίδιος ο Στρατηγός οδηγήθηκαν σε μια ερημιά και εκτελέσθηκαν ,αφού τους αφαιρέθηκαν όλα τα τιμαλφή.

Εκεί που έλαβε χώρα το μεγάλο μακελειό ήτανε επίσης « το κόκκινο σπίτι»

δίπλα στο Φάρο , έξω από το Αργοστόλι .

Εκεί εκτελέσθηκαν οι εναπομείναντες Ιταλοί αξιωματικοί.

Ο Χάρλαντ φον Χίμσελντ είχε θριαμβεύσει.

Ατυχώς για τον ίδιο μετά την αναρρίχησή του στο βαθμό του στρατηγού, την 1η Δεκεμβρίου του 1944, νεαρός ακόμη και παρασημοφορημένος , από τον ίδιο τον Φύρερ επανήλθε στο Ανατολικό μέτωπο ,όπου όμως τελικά σκοτώθηκε .

Όσο για τον ταγματάρχη Κλέμπε , μας ήλθε στην Κεφαλονιά σαν τουρίστας

 με τη γυναίκα του το 1995 και πολλοί λένε ότι ξαναπήγε στα στοιχειωμένα μέρη των εκτελέσεων των Ιταλών στρατιωτών.

Απίστευτο…!

Ο Ζίγβαρτ Γκαίλερ  επαναπροσλήφθηκε  στη Βέρμαχτ του Αντενάουερ και έφθασε μέχρι το βαθμό του Συνταγματάρχη. Αυτή υπήρξε η τιμωρία του για τις εκτελέσεις εκατοντάδων Ιταλών στρατιωτών στην περιοχή των Δειληνάτων και αλλού, όπου ο ίδιος ο Φύρερ , που τον είχε παρασημοφορήσει  με το σταυρό  με φύλλα δρυός , έκανε ειδική μνεία, για τις ηρωικές αυτές πράξεις του.

                                         22/7/2010 12:44 μμ

                                Κων. Παν.Γεωργόπουλος –Πακιόλος.

 

*

 

 

 

About Κώστας Γεωργόπουλος

Γεννήθηκα στην Κεφαλονιά ,Τελείωσα το Βαλλιάνειο Γυμνάσιο Κεραμιών με το άριστα (19,40). Μπήκα πρώτος με το άριστα(9.ο9) χωρίς φροντιστήριο στις προσαρτημένες σχολές του Ε.Μ.Π. (ΣΥΠ) όπου πήρα πτυχίο ισότιμο πολιτικού μηχανικού Τ.Ε Προτού υπηρετήσω στρατιώτης εργάσθηκα στο Υπουργείο Αποκαταστάσεως σεισμοπλήκτων νήσων στο Κ8 γραφείο με προιστάμενο τον πολ.μηχ.Κέπετζη και εν συνεχεία στο γραφείο Νομομηχανικού Κεφαλονιάς με προιστάμενο τον πολ.μηχ. Κουκλάδα . Επέβλεψα διάφορα έργα όπως το Σουηδικό Νοσοκομείο Σάμης ,δωρεά της Σουηδίας που στον καιρό του προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στους σεισμοπαθείς της Κεφαλονιάς. Μετά το στρατιωτικό εργάσθηκα στην τεχνική εταιρία Φραγκάκου -Φραγκάκη που κατασκεύασε τα κυριότερα κτίρια του Δημοσίου στο Αργοστόλι όπως το Διοικητήριο ,το Μουσείο και το Δικαστικό Μέγαρο Επέβλεψα την κατασκευή του Μουσείου και του Δικαστικού μεγάρου. Επέβλεψα επίσης πολλές ιδιωτικέ κατοικίες στο Αργοστόλι που κατασκευάσθηκαν από την Τ.Εταιρία Φραγκάκου , όπως και ολόκληρο το χωριό Προκοπάτα που κατασκεύασε η εταιρία με δαπάνες του εφοπλιστή Μαρκεσίνη. Η αποχώρηση από την εταιρία έγινε με δική μου βούληση για λόγους οικογενειακούς. Μετά την αποχώρησή μου από την Εταιρία εργάσθηκα στο Υπουργείο Γεωργίας -(Τοπογραφική υπηρεσία-) εκτελώντας διάφορα έργα ανά την Ελλάδα τοπογραφικής κυρίως φύσεως όπως χαράξεις αρδευτικών έργων στο έδαφος,αποτυπώσεις εκτάσεων και κτηματολόγια,.ρυμοτομίες σε πόλεις και χωριά και διανομές εκτάσεων σε ακτήμονες.Στη Θεσσαλία και στην Πελοπόννησο εκτέλεσα επίσης( ύστερα από εφαρμογές χαράξεως αρδευτικών έργων στο έδαφος και συντάξεως κτηματολογικών στοιχείων ) αναδασμούς σε εκτάσεις 200000 και πλέον στρεμμάτων , που συνετέλεσαν τα μέγιστα στην ανάπτυξη του Γεωργικού εισοδήματος της χώρας συγκεντρώνοντας την κατατεμαχισμένη ιδιοκτησία των αγροτών και εξοπλίζοντας με τεχνολογικό υπόβαθρο , τα κατά τα άλλα πλούσια εδάφη τους , με νερό, δρόμους επικοινωνίας και καλή αποστράγγιση. Το 1974 έκανα μεταπτυχιακό ( master) στο Saint Gall Ιnst.(SSPO) της Ελβετίας στη Φωτογραμμετρία αποκτώντας ένα διεθνές Diploma στο αντικείμενο αυτό.. Αυτό με λίγα λόγια υπήρξε το έργο μου.. Είμαι ήδη συνταξιούχος του Δημοσίου και τον περισσότερο χρόνο μου αναλώνω στην Κεφαλονιά οπου και μένω στο χωριό Μουσάτα με τη σύζυγό μου. Ασχολούμαι με τη συγγραφή καθώς και με την ποίηση .Διατηρώ μια λογοτεχνική ιστοσελίδα και εκεί δημοσιεύω τις εργασίες μου,που δεν έχουν εκδοθεί (Διηγήματα,χρονικά ,ευθυμογραφήματα ιστορικά και δοκίμια) αλλά επίσηςλυρική και σατιρική ποίηση δική μου και του πατέρα μου.Ο πατέρας μου υπήρξε καταξιωμένοος σατιρικός ποιητής, συνεργάτης του σπουδαίου Μολφέτα στο φημισμένο ΖΙΖΑΝΙΟ της Κεφαλονιάς.Το καλοκαίρι του 2ο14 εξέδωσα ολόκληρο το ποιητικό μου έργο και το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου καταξιώθηκα ένα Α βραβείο σε έναν διεθνή διαγωνισμό για τη ρότα του Οδυσσέα που είχε προκηρύξει η UNESCO..H ιστοσελίδα μου είναι: www.kostaspak.gr και το e mail μου :pak1953@gmail.com
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>