Η ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΡΙΑΣ του Κώστα Γεωργόπουλου

Η ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΗ΅Σ  ΣΥΜΜΕΤΡΙΑΣ

 

Η διάσπαση της συμμετρίας του standard μοντέλου σύμφωνα με την οποία στις πρώτες  στιγμές του bing bang για κάθε 10 δισεκατομμύρια σωματίδια ύλης δημιουργήθηκαν δέκα δισεκατομμύρια σωματίδια αντιύλης και εξουδετερώθηκαν σε χρόνo  10-34,υπήρξε απόκλιση ενός extra σωματιδίου ύλης ,που φαίνεται ότι τελικά επέτρεψε την δημιουργία του σημερινού κόσμου μας .

Ο μεγάλος Παστέρ παρατηρώντας το φαινόμενο των αριστερόστροφων και δεξιόστροφων κρυστάλλων είχε γράψει:

« Η ζωή όπως εκδηλώνεται στα μάτια μας είναι μια συνάρτηση της ασυμμετρίας του σύμπαντος και μια συνέπεια αυτού του γεγονότος..»*

Αυτή λοιπόν η διάσπαση της συμμετρίας  που πρώτος ο Παστέρ είχε παρατηρήσει ,αποτέλεσε το αντικείμενο μακροχρόνιας μελέτης πειραμάτων και ερευνών τριών επιφανών επιστημόνων που το 2005 κέρδισαν το βρaβείο  Νόμπελ της φυσικής.

Αυτοί είναι ο Ιαπονοαμερικανός Γιοσίρο Νάμπου ,και οι Ιάπωνες Μακότο Κομπαγιάσε και Τοσιχίντε Μασκάγουα.

Ο πρώτος διακρίθηκε για τις εργασίες του πάνω στην ισχυρή αλληλεπίδραση ,που κρατά τα  πρωτόνια και τα νετρόνια στον πυρήνα των ατόμων .Οι άλλοι δύο ανακάλυψαν ότι η διάσπαση της συμμετρίας συνδέεται με την ύπαρξη τριών ειδών κουάρκς και η έρευνά τους  γύρω από τα στοιχειώδη αυτά  σωματίδια  παγίωσε την αντίληψή τους αυτή.

Τα κουάρκς ως γνωστόν συγκροτούνε τους πυρήνες των ατόμων ,πρωτόνια νετρόνια και γενικά τα λεγόμενα φερμιόνια που χαρακτηρίζονται από την υλική τους υπόσταση.

Αντίθετα τα λεγόμενα μποζόνια  -(άλλα σωματίδια.) στα οποία ανήκει και το μποζόνιο  Higgs μεταφέρουν τις ιδιότητες  των  φυσικών  δυνάμεων.

Εδώ και δεκατέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια κατά τα πρώτα δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου της δημιουργίας του σύμπαντος τα σωματίδια πέρασαν μέσα από το πεδίο Higgs και απέκτησαν μάζα και στροφορμή .

Η μάζα τους υπήρξε ανάλογη προς την αντίσταση που συνάντησαν κατά τη δίοδό τους μέσα από το πεδίο Higgs.

Οι έρευνες που συνεχίζονται από τους επιστήμονες στον τεράστιο επιταχυντή του Cern στην Ελβετία επιβεβαιώνουν την ύπαρξη αυτού του σωματιδίου που ευθύνεται για την βαρύτητα και τις αλληλεπιδράσεις της.

Η επιτροπή που απένειμε το βραβείο Νομπέλ στους τρεις επιστήμονες σημειώνει στο σκεπτικό της: «Υπήρξε μία μικρή απόκλιση ενός   extra σωματιδίου ύλης για κάθε 10 δισεκατομμύρια σωματίδια αντιύλης .Αυτή η διάσπαση της συμμετρίας  φαίνεται ότι επέτρεψε την επιβίωση του κόσμου μας.»

Αυτή  η παρέκκλιση από τη συμμετρία ,που είχε όλα αυτά τα θαυμαστά αποτελέσματα, θυμίζει μια άλλη παρέκκλιση την οποία πρώτος παρατήρησε και περιέγραψε  ο Νομπελίστας Γάλλος επιστήμονας γενετιστής του Ινστιτούτου Παστέρ  Ζάκ Μονό, το 1971στο σύγγραμμά του «Τύχη και αναγκαιότητα»

Η παρέκκλιση από τον αυστηρό και άκαμπτο μηχανισμό της τελεονομικής αμετατροπίας των ειδών οδήγησε στην εξέλιξη του είδους .Κατ’  ουσία αυτό οφείλεται σε σφάλματα αποκωδικοποιήσεως του DNA.

Αυτές οι δύο διασπάσεις η παρεκκλίσεις οδήγησαν στο σημερινό σύμπαν αλλά και στην έλλογη ζωή με εκπρόσωπό  της  τον άνθρωπο.

Βέβαια και το γήρας ενός έμβιου οργανισμού σε σφάλματα αποκωδικοποιήσεως τουRNA οφείλεται  και εδώ σίγουρα  υπάρχει μια

σημαντική αντίφαση.                Κ.Π.Γεωργόπουλος-Πακιόλος

 

 

About Κώστας Γεωργόπουλος

Γεννήθηκα στην Κεφαλονιά ,Τελείωσα το Βαλλιάνειο Γυμνάσιο Κεραμιών με το άριστα (19,40). Μπήκα πρώτος με το άριστα(9.ο9) χωρίς φροντιστήριο στις προσαρτημένες σχολές του Ε.Μ.Π. (ΣΥΠ) όπου πήρα πτυχίο ισότιμο πολιτικού μηχανικού Τ.Ε Προτού υπηρετήσω στρατιώτης εργάσθηκα στο Υπουργείο Αποκαταστάσεως σεισμοπλήκτων νήσων στο Κ8 γραφείο με προιστάμενο τον πολ.μηχ.Κέπετζη και εν συνεχεία στο γραφείο Νομομηχανικού Κεφαλονιάς με προιστάμενο τον πολ.μηχ. Κουκλάδα . Επέβλεψα διάφορα έργα όπως το Σουηδικό Νοσοκομείο Σάμης ,δωρεά της Σουηδίας που στον καιρό του προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στους σεισμοπαθείς της Κεφαλονιάς. Μετά το στρατιωτικό εργάσθηκα στην τεχνική εταιρία Φραγκάκου -Φραγκάκη που κατασκεύασε τα κυριότερα κτίρια του Δημοσίου στο Αργοστόλι όπως το Διοικητήριο ,το Μουσείο και το Δικαστικό Μέγαρο Επέβλεψα την κατασκευή του Μουσείου και του Δικαστικού μεγάρου. Επέβλεψα επίσης πολλές ιδιωτικέ κατοικίες στο Αργοστόλι που κατασκευάσθηκαν από την Τ.Εταιρία Φραγκάκου , όπως και ολόκληρο το χωριό Προκοπάτα που κατασκεύασε η εταιρία με δαπάνες του εφοπλιστή Μαρκεσίνη. Η αποχώρηση από την εταιρία έγινε με δική μου βούληση για λόγους οικογενειακούς. Μετά την αποχώρησή μου από την Εταιρία εργάσθηκα στο Υπουργείο Γεωργίας -(Τοπογραφική υπηρεσία-) εκτελώντας διάφορα έργα ανά την Ελλάδα τοπογραφικής κυρίως φύσεως όπως χαράξεις αρδευτικών έργων στο έδαφος,αποτυπώσεις εκτάσεων και κτηματολόγια,.ρυμοτομίες σε πόλεις και χωριά και διανομές εκτάσεων σε ακτήμονες.Στη Θεσσαλία και στην Πελοπόννησο εκτέλεσα επίσης( ύστερα από εφαρμογές χαράξεως αρδευτικών έργων στο έδαφος και συντάξεως κτηματολογικών στοιχείων ) αναδασμούς σε εκτάσεις 200000 και πλέον στρεμμάτων , που συνετέλεσαν τα μέγιστα στην ανάπτυξη του Γεωργικού εισοδήματος της χώρας συγκεντρώνοντας την κατατεμαχισμένη ιδιοκτησία των αγροτών και εξοπλίζοντας με τεχνολογικό υπόβαθρο , τα κατά τα άλλα πλούσια εδάφη τους , με νερό, δρόμους επικοινωνίας και καλή αποστράγγιση. Το 1974 έκανα μεταπτυχιακό ( master) στο Saint Gall Ιnst.(SSPO) της Ελβετίας στη Φωτογραμμετρία αποκτώντας ένα διεθνές Diploma στο αντικείμενο αυτό.. Αυτό με λίγα λόγια υπήρξε το έργο μου.. Είμαι ήδη συνταξιούχος του Δημοσίου και τον περισσότερο χρόνο μου αναλώνω στην Κεφαλονιά οπου και μένω στο χωριό Μουσάτα με τη σύζυγό μου. Ασχολούμαι με τη συγγραφή καθώς και με την ποίηση .Διατηρώ μια λογοτεχνική ιστοσελίδα και εκεί δημοσιεύω τις εργασίες μου,που δεν έχουν εκδοθεί (Διηγήματα,χρονικά ,ευθυμογραφήματα ιστορικά και δοκίμια) αλλά επίσηςλυρική και σατιρική ποίηση δική μου και του πατέρα μου.Ο πατέρας μου υπήρξε καταξιωμένοος σατιρικός ποιητής, συνεργάτης του σπουδαίου Μολφέτα στο φημισμένο ΖΙΖΑΝΙΟ της Κεφαλονιάς.Το καλοκαίρι του 2ο14 εξέδωσα ολόκληρο το ποιητικό μου έργο και το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου καταξιώθηκα ένα Α βραβείο σε έναν διεθνή διαγωνισμό για τη ρότα του Οδυσσέα που είχε προκηρύξει η UNESCO..H ιστοσελίδα μου είναι: www.kostaspak.gr και το e mail μου :pak1953@gmail.com
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>