H ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Μέρος Δεύτερο του Κώστα Γεωργόπουλου.

Η  ΠΟΡΕΙΑ   ΤΟΥ  ΑΝΘΡΩΠΟΥ  (Β  ΜΕΡΟΣ)

Ο  φυσικός  κόσμος είναι  ένας  κόσμος  που διέπεται αυστηρά από  τους  φυσικούς  νόμους και στην εξέλιξή του  από τους  νόμους  της  φυσικής  επιλογής των ειδών, όπως  έχουν διατυπωθεί  κατά  καιρούς  από  τους  ειδικούς  επιστήμονες που ασχολήθηκαν  με το αντικείμενο  αυτό.

Ένας  από  τους  μεγάλους  ερευνητές  στον  τομέα  της  μοριακής  βιολογίας και της εξερεύνησης  της  προέλευσης της ζωής υπήρξε  ο Γάλλος  Ζακ  Μονό   καθηγητής  πανεπιστημίου  ,διδάκτωρ  των  φυσικών  επιστημών  ,Δντης  του Ινστιτούτου  Παστέρ  και  Νομπελίστας το  1965.

Το  1971  κατέπληξε την επιστημονική  κοινότητα  με  το  έργο του « Η τύχη  και η    αναγκαιότητα».

Οι σχέσεις  που  περιγράφει  ο  Ζακ  Μονό  που εξαρτώνται  άμεσα από τους νόμους  της  μοριακής  βιολογίας ,σε συνάρτηση  με εκείνες  που  περιγράφει  ο Ilya Prigogine ,Νομπελίστας  και  αυτός ,  στο βιβλίο του  «Οι νόμοι  του  χάους»και ειδικά  στο  κεφάλαιο των διακλαδώσεων ,δείχνουν  το  δρόμο  που  διήνυσε  η  ζωή  πάνω  σ’ αυτόν  τον  πλανήτη για να φθάσει  ως  εδώ.

Δείχνουν  πόσο  πολύτιμη  και  σπάνια  στάθηκε η εμφάνισή  της  μέσα σε έναν  κόσμο  παγωμένο  η  πυριφλεγή ,απαγορευτικό στη  δημιουργία  νουκλεο πρωτεινών απαραιτήτων  για  την  εμφάνιση  της  ζωής, που αποτρέπει και τις τελευταίες  πιθανότητες   ύπαρξης  ζωής.

Οι νόμοι  της φυσικής  επιλογής που ανάγκασαν την ίδια τη ζωή  μετά την εμφάνιση της  να προσαρμοστεί στις κοσμογονικές μεταβολές που επακολούθησαν  στον  πλανήτη ,με όλες τις θετικές και αρνητικές  επιπτώσεις που αυτές  προκάλεσαν, αποτελεί  την  Καινή  Διαθήκη  της  Δημιουργίας.

Ποιες είναι  εκείνες  οι  παράμετροι που θα κληθούν στο  προσεχές μέλλον για να παίξουν  έναν ισχυρό και αποφασιστικό   ρόλο στις κλονισμένες ισορροπίες του  περιβάλλοντος και της  μέσης  θερμοκρασίας  στον   πλανήτη ,δεν γνωρίζουμε  με  βεβαιότητα.

Ξέρουμε  όμως  με  βεβαιότητα  ότι ο άνθρωπος πρέπει τώρα  και άμεσα  να δώσει μια απάντηση στην αναγνώριση του κινδύνου ,που είναι πλέον ορατός  και έχει ανατείλει  στον ορίζοντα.

Κάθε άλλη  καθυστέρηση μπορεί να σημάνει την οριστική του  εξαφάνιση.

Και αυτό  πιστέψτε με  θα είναι  ένα  πολύ ασήμαντο  γεγονός  που θα συμβεί  μέσα  στο  Σύμπαν .

Η  Γη θα εξακολουθήσει  να  περιστρέφεται  γύρω  από τον άξονά της  και συγχρόνως  γύρω  από τον  Ήλιο  της, όπως  και πριν ,όπως ακριβώς και δισεκατομμύρια  άλλοι  εξωπλανήτες σε άλλους  γαλαξίες, εκατομμύρια  χρόνια  τώρα.

Αλλά  πλέον  η Γη  θα  είναι  ένα  νεκρό  από  έλλογη  ζωή   και απολιθωμένο  άστρο, με  παντελή  ίσως  έλλειψη  ζωής, ,χωρίς τον άνθρωπο ,χωρίς ίσως  και   συνθήκες  επανεμφάνισης  της  ζωής.

Ο Ζακ Μονό  λέει  κάπου  στο  βιβλίο  του  « Ο άνθρωπος  ξέρει  επί  τέλους ότι  είναι  μόνος  μέσα  στην  αδιάφορη  απεραντοσύνη του Σύμπαντος απ’ όπου  ξεπήδησε  τυχαία .Όχι  μόνο  το  πεπρωμένο  του μα ούτε  και  το  χρέος  του είναι  γραμμένο  πουθενά.

Σ’ αυτόν  εναπόκειται  να  διαλέξει ανάμεσα  στο  Βασίλειο του και στα  ερέβη.»

 

Βιβλιογραφία

 

ΖΑΚ  ΜΟΝΟ 

Η  ΤΥΧΗ  ΚΑΙ  Η  ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ

 

ΧΗΜΙΚΗ  ΕΞΕΛΙΞΗ  ΚΑΙ  Η  ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ  ΤΗΣ  ΖΩΗΣ:

Α  I. OPARIN

N.H.HOROWITZ

S.I  MILLER S.W FOX

E  SCHROEDINGER

C.SAGAN F. DRAΚΕ

 

PETER COVENEY –ROGER HIGHFIELD

TO   BEΛΟΣ  ΤΟΥ  ΧΡΟΝΟΥ

 

DAVID  LINDLEY

Η  ΑΡΧΗ  ΤΗΣ  ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ

 

STEPHEN   HAWKING  -LEONARD MLODINOW

ΤΟ  ΜΕΓΑΛΟ  ΣΧΕΔΙΟ

 

MAX  TEGMARK

ΤΟ  ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ   ΣΥΜΠΑΝ ΜΑΣ

 

STEPHEN  W.  HAWKING

ΤΟ  ΧΡΟΝΙΚΟ   ΤΟΥ  ΧΡΟΝΟΥ

 

LAWRENCE   M   KRAUSS

ΕΝΑ ΣΥΜΠΑΝ  ΑΠΟ  ΤΟ  ΤΙΠΟΤΕ

 

GIORGOS  GRAMMATIKAKHS

Η  ΚΟΜΗ  ΤΗΣ  ΒΕΡΕΝΙΚΗΣ

 

DHMHTRHS  NANOPOULOS

ΣΤΟΝ  ΤΡΙΤΟ  ΒΡΑΧΟ  ΑΠΟ  ΤΟΝ  ΗΛΙΟ

 

 

 

About Κώστας Γεωργόπουλος

Γεννήθηκα στην Κεφαλονιά ,Τελείωσα το Βαλλιάνειο Γυμνάσιο Κεραμιών με το άριστα (19,40). Μπήκα πρώτος με το άριστα(9.ο9) χωρίς φροντιστήριο στις προσαρτημένες σχολές του Ε.Μ.Π. (ΣΥΠ) όπου πήρα πτυχίο ισότιμο πολιτικού μηχανικού Τ.Ε Προτού υπηρετήσω στρατιώτης εργάσθηκα στο Υπουργείο Αποκαταστάσεως σεισμοπλήκτων νήσων στο Κ8 γραφείο με προιστάμενο τον πολ.μηχ.Κέπετζη και εν συνεχεία στο γραφείο Νομομηχανικού Κεφαλονιάς με προιστάμενο τον πολ.μηχ. Κουκλάδα . Επέβλεψα διάφορα έργα όπως το Σουηδικό Νοσοκομείο Σάμης ,δωρεά της Σουηδίας που στον καιρό του προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στους σεισμοπαθείς της Κεφαλονιάς. Μετά το στρατιωτικό εργάσθηκα στην τεχνική εταιρία Φραγκάκου -Φραγκάκη που κατασκεύασε τα κυριότερα κτίρια του Δημοσίου στο Αργοστόλι όπως το Διοικητήριο ,το Μουσείο και το Δικαστικό Μέγαρο Επέβλεψα την κατασκευή του Μουσείου και του Δικαστικού μεγάρου. Επέβλεψα επίσης πολλές ιδιωτικέ κατοικίες στο Αργοστόλι που κατασκευάσθηκαν από την Τ.Εταιρία Φραγκάκου , όπως και ολόκληρο το χωριό Προκοπάτα που κατασκεύασε η εταιρία με δαπάνες του εφοπλιστή Μαρκεσίνη. Η αποχώρηση από την εταιρία έγινε με δική μου βούληση για λόγους οικογενειακούς. Μετά την αποχώρησή μου από την Εταιρία εργάσθηκα στο Υπουργείο Γεωργίας -(Τοπογραφική υπηρεσία-) εκτελώντας διάφορα έργα ανά την Ελλάδα τοπογραφικής κυρίως φύσεως όπως χαράξεις αρδευτικών έργων στο έδαφος,αποτυπώσεις εκτάσεων και κτηματολόγια,.ρυμοτομίες σε πόλεις και χωριά και διανομές εκτάσεων σε ακτήμονες.Στη Θεσσαλία και στην Πελοπόννησο εκτέλεσα επίσης( ύστερα από εφαρμογές χαράξεως αρδευτικών έργων στο έδαφος και συντάξεως κτηματολογικών στοιχείων ) αναδασμούς σε εκτάσεις 200000 και πλέον στρεμμάτων , που συνετέλεσαν τα μέγιστα στην ανάπτυξη του Γεωργικού εισοδήματος της χώρας συγκεντρώνοντας την κατατεμαχισμένη ιδιοκτησία των αγροτών και εξοπλίζοντας με τεχνολογικό υπόβαθρο , τα κατά τα άλλα πλούσια εδάφη τους , με νερό, δρόμους επικοινωνίας και καλή αποστράγγιση. Το 1974 έκανα μεταπτυχιακό ( master) στο Saint Gall Ιnst.(SSPO) της Ελβετίας στη Φωτογραμμετρία αποκτώντας ένα διεθνές Diploma στο αντικείμενο αυτό.. Αυτό με λίγα λόγια υπήρξε το έργο μου.. Είμαι ήδη συνταξιούχος του Δημοσίου και τον περισσότερο χρόνο μου αναλώνω στην Κεφαλονιά οπου και μένω στο χωριό Μουσάτα με τη σύζυγό μου. Ασχολούμαι με τη συγγραφή καθώς και με την ποίηση .Διατηρώ μια λογοτεχνική ιστοσελίδα και εκεί δημοσιεύω τις εργασίες μου,που δεν έχουν εκδοθεί (Διηγήματα,χρονικά ,ευθυμογραφήματα ιστορικά και δοκίμια) αλλά επίσηςλυρική και σατιρική ποίηση δική μου και του πατέρα μου.Ο πατέρας μου υπήρξε καταξιωμένοος σατιρικός ποιητής, συνεργάτης του σπουδαίου Μολφέτα στο φημισμένο ΖΙΖΑΝΙΟ της Κεφαλονιάς.Το καλοκαίρι του 2ο14 εξέδωσα ολόκληρο το ποιητικό μου έργο και το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου καταξιώθηκα ένα Α βραβείο σε έναν διεθνή διαγωνισμό για τη ρότα του Οδυσσέα που είχε προκηρύξει η UNESCO..H ιστοσελίδα μου είναι: www.kostaspak.gr και το e mail μου :pak1953@gmail.com
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>