ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΕΨΗ Του Κώστα Γεωργόπουλου

ΣΚΕΨΕΙΣ  ΓΙΑ  ΤΗ  ΣΚΕΨΗ

Φαίνεται πως από τις πρώτες προσπάθειες του ανθρώπου να εξελιχθεί  πρωταρχική σημασία είχε παίξει η σκέψη του.

Άρχισε  μέσω αυτής να ανακαλύπτει τα εργαλεία, που του ήταν όχι μόνο χρήσιμα αλλά και απαραίτητα για την επιβίωση του, μέσα στις πολύ δύσκολες συνθήκες της εποχής.

Η Δράση και εφαρμογή ερχόταν δεύτερες πάντα.

Δεν είναι τυχαίο  ,ότι στις μέρες μας οι ασχολούμενοι με την πολιτική γνωρίζουν επακριβώς αυτήν την αλήθεια.

Συνήθως επιλέγουν πρόσωπα που θα μπορούν να διεκπεραιώσουν

καινοτόμες ιδέες εφαρμογής και να λύσουν προβλήματα κοινωνικά και οικονομικά.

Δεν είναι τυχαίο ,ότι στις τάξεις τους ,δεν μπόρεσε ποτέ να διεισδύσει και να πετύχει  με τα μέτρα του πολιτικού  ένας λ.χ. διανοούμενος.

Θυμηθείτε την παραίτηση Ξαρχάκου από το βουλευτικό αξίωμα ,η την παραίτηση της Συνοδινού και τόσων άλλων ακόμα.

Για να κλείσει αυτό το κενό η πολιτική επiνόησε  με την βοήθεια της τεχνολογίας τον τεχνοκράτη.

Είναι ένα κράμα πολιτικού με μια λεπτή επίστρωση πνευματικότητας.

Ελίσσεται και δρα πάντοτε στη σφαίρα των τεχνολογικών ανακατατάξεων

στο πεδίο της σύγχρονης τεχνογνωσίας.

 

Ένας τεχνοκράτης όμως πολιτικός συμβαίνει ,εάν  δεν εφαρμόζει την τεχνογνωσία του προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, να είναι πιο επικίνδυνος στο χώρο του ,από έναν σκέτο πολιτικό.

Ειδικά οι παρεμβάσεις της τεχνοκρατικής εξουσίας στα τελευταία χρόνια

στο περιβάλλον και αλλού θεωρήθηκαν άκρως βλαπτικές για την ομαλή εξέλιξη των οικοσυστημάτων και της εν γένει αειφορικής ανάπτυξης.

Σκεφθείτε ότι αυτή την στιγμή που χύνονται 60000 βαρέλια πετρελαίου

ημερησίως  στον κόλπο του Μεξικού κάποιοι τεχνοκράτες της Β.P

έχουν βάλλει το χέρι τους.

Ένας τεχνοκράτης ίσως και πολιτικός επiνόησε τα οστεάλευρα με τα οποία

ανατράφηκαν οι αγελάδες και τα μοσχάρια της Αγγλίας, την περασμένη δεκαετία, που όπως είναι γνωστό  απείλησαν με την εγκεφαλοπάθεια  χιλιάδες ανύποπτους ανθρώπους.

Εδώ  προφανώς ίσχυσε το αξίωμα:Ρίχνουμε το κόστος διατροφής των αγελάδων κατακόρυφα και έτσι αυξάνουμε αναλογικά τα κέρδη των εταιριών μας.

Ύστερα όμως από καιρό η εγκεφαλοπάθεια οδήγησε στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

Ίσως εδώ να ισχύει και το τρίτο αξίωμα της θερμοδυναμικής. Είναι πασίδηλο ότι αυτοί που βιάζουν τη φύση αντλούντες κέρδη ευθέως ανάλογα , από το βιασμό και την κακοποίηση της, στο τέλος

καταστρέφονται και αυτοί, που όμως συμπαρασύρουν και τους άλλους, που φυσικά δεν φταίνε.

Η καταστροφή της Αθήνας ,που απετέλεσε και το πρότυπο για τόσες άλλες πόλεις στην πατρίδα μας ,οφείλεται  στην παραπάνω αιτία.

Το συμπέρασμα που βγαίνει από όλα  αυτά είναι απαγοητευτικό.

Ο άνθρωπος  τελικά πιο προνομιούχος  από όλα τα άλλα θηλαστικά έχοντας στα χέρια του αυτό το θαυμάσιο εργαλείο, που λέγεται σκέψη

ελάχιστα το χρησιμοποιεί, για την εξέλιξή του σε υψηλότερα επίπεδα διαβίωσης.

Φαίνεται ότι το χρησιμοποιεί περισσότερο για την αυτοκαταστροφή του.

Η τεχνογνωσία για την πληροφορική και το διαδίκτυο δεν ξέρουμε που τελικά θα μας οδηγήσει .

Στο όριο του Μπέκερμαν* θα φθάσουμε ύστερα  από   χρόνια,αν θα  φθάσουμε  τελικά. Ως τότε κανείς δεν ξέρει.

Και όσο το επίπεδο της τεχνολογικής  προόδου μεγαλώνει ,τόσο ο κίνδυνος της αυτοκαταστροφής του ανθρώπινου είδους αυξάνει γεωμετρικά.

Σάββατο, 3 Ιουλίου 2010

 

Κ. Π. Γεωργόπουλος –Πακιόλο

ς

 

About Κώστας Γεωργόπουλος

Γεννήθηκα στην Κεφαλονιά ,Τελείωσα το Βαλλιάνειο Γυμνάσιο Κεραμιών με το άριστα (19,40). Μπήκα πρώτος με το άριστα(9.ο9) χωρίς φροντιστήριο στις προσαρτημένες σχολές του Ε.Μ.Π. (ΣΥΠ) όπου πήρα πτυχίο ισότιμο πολιτικού μηχανικού Τ.Ε Προτού υπηρετήσω στρατιώτης εργάσθηκα στο Υπουργείο Αποκαταστάσεως σεισμοπλήκτων νήσων στο Κ8 γραφείο με προιστάμενο τον πολ.μηχ.Κέπετζη και εν συνεχεία στο γραφείο Νομομηχανικού Κεφαλονιάς με προιστάμενο τον πολ.μηχ. Κουκλάδα . Επέβλεψα διάφορα έργα όπως το Σουηδικό Νοσοκομείο Σάμης ,δωρεά της Σουηδίας που στον καιρό του προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στους σεισμοπαθείς της Κεφαλονιάς. Μετά το στρατιωτικό εργάσθηκα στην τεχνική εταιρία Φραγκάκου -Φραγκάκη που κατασκεύασε τα κυριότερα κτίρια του Δημοσίου στο Αργοστόλι όπως το Διοικητήριο ,το Μουσείο και το Δικαστικό Μέγαρο Επέβλεψα την κατασκευή του Μουσείου και του Δικαστικού μεγάρου. Επέβλεψα επίσης πολλές ιδιωτικέ κατοικίες στο Αργοστόλι που κατασκευάσθηκαν από την Τ.Εταιρία Φραγκάκου , όπως και ολόκληρο το χωριό Προκοπάτα που κατασκεύασε η εταιρία με δαπάνες του εφοπλιστή Μαρκεσίνη. Η αποχώρηση από την εταιρία έγινε με δική μου βούληση για λόγους οικογενειακούς. Μετά την αποχώρησή μου από την Εταιρία εργάσθηκα στο Υπουργείο Γεωργίας -(Τοπογραφική υπηρεσία-) εκτελώντας διάφορα έργα ανά την Ελλάδα τοπογραφικής κυρίως φύσεως όπως χαράξεις αρδευτικών έργων στο έδαφος,αποτυπώσεις εκτάσεων και κτηματολόγια,.ρυμοτομίες σε πόλεις και χωριά και διανομές εκτάσεων σε ακτήμονες.Στη Θεσσαλία και στην Πελοπόννησο εκτέλεσα επίσης( ύστερα από εφαρμογές χαράξεως αρδευτικών έργων στο έδαφος και συντάξεως κτηματολογικών στοιχείων ) αναδασμούς σε εκτάσεις 200000 και πλέον στρεμμάτων , που συνετέλεσαν τα μέγιστα στην ανάπτυξη του Γεωργικού εισοδήματος της χώρας συγκεντρώνοντας την κατατεμαχισμένη ιδιοκτησία των αγροτών και εξοπλίζοντας με τεχνολογικό υπόβαθρο , τα κατά τα άλλα πλούσια εδάφη τους , με νερό, δρόμους επικοινωνίας και καλή αποστράγγιση. Το 1974 έκανα μεταπτυχιακό ( master) στο Saint Gall Ιnst.(SSPO) της Ελβετίας στη Φωτογραμμετρία αποκτώντας ένα διεθνές Diploma στο αντικείμενο αυτό.. Αυτό με λίγα λόγια υπήρξε το έργο μου.. Είμαι ήδη συνταξιούχος του Δημοσίου και τον περισσότερο χρόνο μου αναλώνω στην Κεφαλονιά οπου και μένω στο χωριό Μουσάτα με τη σύζυγό μου. Ασχολούμαι με τη συγγραφή καθώς και με την ποίηση .Διατηρώ μια λογοτεχνική ιστοσελίδα και εκεί δημοσιεύω τις εργασίες μου,που δεν έχουν εκδοθεί (Διηγήματα,χρονικά ,ευθυμογραφήματα ιστορικά και δοκίμια) αλλά επίσηςλυρική και σατιρική ποίηση δική μου και του πατέρα μου.Ο πατέρας μου υπήρξε καταξιωμένοος σατιρικός ποιητής, συνεργάτης του σπουδαίου Μολφέτα στο φημισμένο ΖΙΖΑΝΙΟ της Κεφαλονιάς.Το καλοκαίρι του 2ο14 εξέδωσα ολόκληρο το ποιητικό μου έργο και το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου καταξιώθηκα ένα Α βραβείο σε έναν διεθνή διαγωνισμό για τη ρότα του Οδυσσέα που είχε προκηρύξει η UNESCO..H ιστοσελίδα μου είναι: www.kostaspak.gr και το e mail μου :pak1953@gmail.com
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>