To ;Άλφα του Κενταύρου Του Κώστα Γεωργόπουλου Πακιόλου

ΤΟ ΑΛΦΑ  ΤΟΥ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ

 

Το Άλφα του Κενταύρου μια βραδιά

Με το παλινώριο πήρες κάτου

Μούπες με φωνή ετοιμοθανάτου

«Να φοβάσαι τ’ άστρα του Νοτιά»

                   Ν. Καβαδίας

 

Ο κόσμος που ζούμε όπως τουλάχιστον  τον ξέρουμε  έχει μείνει χωρίς μεγάλες και βαθιές  αλλαγές αρκετά εκατομμύρια χρόνια.

Η πανίδα και η χλωρίδα  του πλανήτη μας ,σε όλη τη θαυμαστή της ισορροπία ,δεν βρέθηκε  και δεν δημιουργήθηκε από τη μια μέρα στην άλλη.

Γεγονότα επιστημονικής φαντασίας και κοσμογονικές αλλαγές  ,που συντελέσθηκαν  κατά τη διάρκεια του τεταρτογενούς αιώνα, άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη τους και τη σφραγίδα τους ,πάνω σε όλα τα είδη ζωής του πλανήτη.

 

Αλλά από τα πιο χαρακτηριστικά γεγονότα,  είναι το φαινόμενο των παγετωδών περιόδων ,,που  είχε σύμφωνα με τους επιστήμονες πάντα  και τους πιο σημαντικούς αντίκτυπους στην κατανομή και εξέλιξη  των οικοσυστημάτων πάνω στη Γη. 

Έτσι λ.χ. στη λεγόμενη Γκύντσιο παγετώδη  περίοδο,  η επιφάνεια της θάλασσας ανυψώθηκε  80-90 μέτρα   πάνω από τη σημερινή στάθμη της.

Αργότερα  και αφού το κλίμα της Γης πέρασε από ενδιάμεσες καταστάσεις στη Φλάνδριο παγετώδη περίοδο  τα νερά της θάλασσας  κατέβηκαν  100 περίπου μέτρα  κάτω από τη σημερινή στάθμη της.

Τη σημερινή στάθμη της η θάλασσα  απέκτησε ,κατά την τελευταία  παγετώδη περίοδο  τη Βούρμιο, που συνέβη εδώ και 10000 χρόνια περίπου.

Το δε εύκρατο κλίμα που σήμερα έχει εδραιωθεί  στις μέσες περιοχές των

δύο ημισφαιρίων ,αντικατέστησε το τροπικό κλίμα, που επικρατούσε εκεί

μέχρι το τέλος της Πλειστοκαίνου περιόδου  δηλ. εδώ και 10-20000 χρόνια.

 

Όμως  όλες αυτές οι  ανακατατάξεις, που είχαν σαν αποτέλεσμα ,άλλα είδη να εκλείψουν τελείως και άλλα να προσαρμοστούν στις επικρατούσες συνθήκες  οφείλονταν σε φυσικά και κοσμολογικά αίτια και για τα οποία ο άνθρωπος δεν έφερε καμία ευθύνη.

Τον ίδιο καιρό εκείνος η και πολύ αργότερα, με τα αρχέγονα εργαλεία του

από λίθο η κόκαλο προσπαθούσε να εξασφαλίσει την τροφή του  ζώντας σαν νομάδας και ασχολούμενος με το ψάρεμα η με το κυνήγι.

Κάθε φορά που συνέβαινε μια τέτοια καταστροφή  ακολουθούσε έντρομος και ανίσχυρος στη φυγή τους τα άλλα πλάσματα.

 

Ο άνθρωπος άρχισε να γίνεται ενοχλητικός για τη φύση και το περιβάλλον αφ’  ότου άρχισε να κάνει τις  πρώτες του δειλές παρεμβάσεις.

Ίσως η πρωταρχική παρέμβαση του ανθρώπου πάνω στη φύση να σημειώθηκε, με την ανακάλυψη της φωτιάς.

 Από τη στιγμή όμως εκείνη μέχρι το σημερινό θρίαμβο  της τεχνολογίας έχουν περάσει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια .

Και το τίμημα που τώρα έχει αρχίσει να γίνεται ορατό είναι βαρύ και με απροσδιόριστες  συνέπειες, για το ανθρώπινο γένος.

Ήδη στα αυτιά μας έχουν αρχίσει να φθάνουν οι πρώτες φωνές απόγνωσης από τους ίδιους τους επιστήμονες.

Οι θάλασσες χρόνο με το χρόνο με τα βιομηχανικά λύματα, ειδικά οι κλειστές   όπως η Μεσόγειος  μετατρέπονται σε βόθρους.

Εκατομμύρια τόνοι βιομηχανικών αποβλήτων  χύνονται στα ποτάμια και    καταλήγουν στις θάλασσες.

Χιλιάδες τόνοι δηλητηρίων και τοξικών παρασκευασμάτων, φυτοφαρμάκων και παρασιτοκτόνων, με τις βροχές καταλήγουν στη θάλασσα ,αφού μολύνουν στο πέρασμά τους και τα υπόγεια ύδατα.

 

Η ατμόσφαιρα εξ άλλου δεν έχει  δυνατότητες να αναπλάσει το όζον που

περιβάλλει με την προστατευτική του ασπίδα τη βιόσφαιρα του πλανήτη μας και που κάθε μέρα καταστρέφεται ,με τρομακτική ταχύτητα .

Ήδη πενήντα εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου το χρόνο εξαπολύονται από όλες τις βιομηχανικές πηγές στην ατμόσφαιρα δημιουργώντας έτσι συνθήκες υπερθέρμανσης.

Το θερμοκήπιο μέσα στο οποίο καλείται να ζήσει ο άνθρωπος ,από δω και πέρα είναι πλέον ορατό.

Οι πάγοι της ανταρκτικής λιώνουν καθημερινά υπενθυμίζοντας στον άνθρωπο  πόσο κοντά βρίσκεται το τέλος .

 

Ένας- ένας οι δοκιμασμένοι στο χρόνο  κρίκοι του οικοσυστήματος  θραύονται ,και κάθε τέτοια καταστροφή  συνοδεύεται, από μια αναντικατάστατη απώλεια ενός είδους η μιας βαθμίδας παγιωμένης

βιολογικής προσαρμογής, που  μετριότανε πριν σε εκατομμύρια χρόνια.

Τώρα πλέον την ευθύνη την επωμίζεται ακέραιη ο άνθρωπος.

Η οικολογική καταστροφή είναι το τίμημα του τεχνολογικού πολιτισμού μας και της υπερκαταναλωτικής κοινωνίας μας

Σύμφωνα με έναν αναντίρρητο φυσικό μηχανισμό κάθε είδος ζωής οφείλει την ύπαρξή του, στις παγιωμένες πλανητικές  και  περιβαντολογικές  συνθήκες, που ευνόησαν  την  γέννηση και την διαιώνισή του.

Όταν οι συνθήκες αυτές εκλείψουν το είδος εξαφανίζεται .Έχουμε παράδειγμα τους δεινόσαυρους ,αλλά και άλλα είδη ακόμα που σήμερα δεν υπάρχουν.

Υπάρχουν κάποιες ειδικές συνθήκες, που η ζωή όπως τουλάχιστον την γνωρίζουμε, δεν έχει τη δυνατότητα προσαρμογής σε αυτές

επινοώντας νέες   εξελικτικές διαδικασίες.    

Οι ειδικές συνθήκες του θερμοκηπίου  μέσα στις οποίες καλείται να ζήσει ο άνθρωπος πολύ σύντομα ,θα αποδειχθούν καταστροφικές και οι επιστήμονες  κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου .

Δεν ξέρουμε λοιπόν αν τελικά ο άνθρωπος ,θα μπορέσει να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση   η θα αναγκαστεί να ζητήσει προστασία σε κάποιο άλλο κοντινό άστρο, όπως είναι το Άλφα  στον αστερισμό του Κενταύρου.

λόγω της μικρής του απόστασης από τη Γη μας ,που οι επιστήμονες την έχουν υπολογίσει σε δέκα έτη φωτός.

              Κ. Π. Γεωργόπουλος –Πακιόλος. (Δημοσιεύτηκε στην Ελεύθερη Σκέψη)

About Κώστας Γεωργόπουλος

Γεννήθηκα στην Κεφαλονιά ,Τελείωσα το Βαλλιάνειο Γυμνάσιο Κεραμιών με το άριστα (19,40). Μπήκα πρώτος με το άριστα(9.ο9) χωρίς φροντιστήριο στις προσαρτημένες σχολές του Ε.Μ.Π. (ΣΥΠ) όπου πήρα πτυχίο ισότιμο πολιτικού μηχανικού Τ.Ε Προτού υπηρετήσω στρατιώτης εργάσθηκα στο Υπουργείο Αποκαταστάσεως σεισμοπλήκτων νήσων στο Κ8 γραφείο με προιστάμενο τον πολ.μηχ.Κέπετζη και εν συνεχεία στο γραφείο Νομομηχανικού Κεφαλονιάς με προιστάμενο τον πολ.μηχ. Κουκλάδα . Επέβλεψα διάφορα έργα όπως το Σουηδικό Νοσοκομείο Σάμης ,δωρεά της Σουηδίας που στον καιρό του προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στους σεισμοπαθείς της Κεφαλονιάς. Μετά το στρατιωτικό εργάσθηκα στην τεχνική εταιρία Φραγκάκου -Φραγκάκη που κατασκεύασε τα κυριότερα κτίρια του Δημοσίου στο Αργοστόλι όπως το Διοικητήριο ,το Μουσείο και το Δικαστικό Μέγαρο Επέβλεψα την κατασκευή του Μουσείου και του Δικαστικού μεγάρου. Επέβλεψα επίσης πολλές ιδιωτικέ κατοικίες στο Αργοστόλι που κατασκευάσθηκαν από την Τ.Εταιρία Φραγκάκου , όπως και ολόκληρο το χωριό Προκοπάτα που κατασκεύασε η εταιρία με δαπάνες του εφοπλιστή Μαρκεσίνη. Η αποχώρηση από την εταιρία έγινε με δική μου βούληση για λόγους οικογενειακούς. Μετά την αποχώρησή μου από την Εταιρία εργάσθηκα στο Υπουργείο Γεωργίας -(Τοπογραφική υπηρεσία-) εκτελώντας διάφορα έργα ανά την Ελλάδα τοπογραφικής κυρίως φύσεως όπως χαράξεις αρδευτικών έργων στο έδαφος,αποτυπώσεις εκτάσεων και κτηματολόγια,.ρυμοτομίες σε πόλεις και χωριά και διανομές εκτάσεων σε ακτήμονες.Στη Θεσσαλία και στην Πελοπόννησο εκτέλεσα επίσης( ύστερα από εφαρμογές χαράξεως αρδευτικών έργων στο έδαφος και συντάξεως κτηματολογικών στοιχείων ) αναδασμούς σε εκτάσεις 200000 και πλέον στρεμμάτων , που συνετέλεσαν τα μέγιστα στην ανάπτυξη του Γεωργικού εισοδήματος της χώρας συγκεντρώνοντας την κατατεμαχισμένη ιδιοκτησία των αγροτών και εξοπλίζοντας με τεχνολογικό υπόβαθρο , τα κατά τα άλλα πλούσια εδάφη τους , με νερό, δρόμους επικοινωνίας και καλή αποστράγγιση. Το 1974 έκανα μεταπτυχιακό ( master) στο Saint Gall Ιnst.(SSPO) της Ελβετίας στη Φωτογραμμετρία αποκτώντας ένα διεθνές Diploma στο αντικείμενο αυτό.. Αυτό με λίγα λόγια υπήρξε το έργο μου.. Είμαι ήδη συνταξιούχος του Δημοσίου και τον περισσότερο χρόνο μου αναλώνω στην Κεφαλονιά οπου και μένω στο χωριό Μουσάτα με τη σύζυγό μου. Ασχολούμαι με τη συγγραφή καθώς και με την ποίηση .Διατηρώ μια λογοτεχνική ιστοσελίδα και εκεί δημοσιεύω τις εργασίες μου,που δεν έχουν εκδοθεί (Διηγήματα,χρονικά ,ευθυμογραφήματα ιστορικά και δοκίμια) αλλά επίσηςλυρική και σατιρική ποίηση δική μου και του πατέρα μου.Ο πατέρας μου υπήρξε καταξιωμένοος σατιρικός ποιητής, συνεργάτης του σπουδαίου Μολφέτα στο φημισμένο ΖΙΖΑΝΙΟ της Κεφαλονιάς.Το καλοκαίρι του 2ο14 εξέδωσα ολόκληρο το ποιητικό μου έργο και το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου καταξιώθηκα ένα Α βραβείο σε έναν διεθνή διαγωνισμό για τη ρότα του Οδυσσέα που είχε προκηρύξει η UNESCO..H ιστοσελίδα μου είναι: www.kostaspak.gr και το e mail μου :pak1953@gmail.com
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>