” ΣΕ ΜΠΟΥΧΝΩΣΑ ΤΣΙΓΓΕΛΗ “

« ΣΕ   ΜΠΟΥΧΝΩΣΑ   ΤΣΙΓΓΕΛΗ»

 

Ο Κοσμά και ο Τσιγγέλης –παρατσούκλι που του είχανε βγάλει στο χωριό του-ήτανε διό τύποι Κεφαλονιταράδων  της παλιάς εποχής.

Η ιστορία μας διαδραματίζεται γύρω στα 1900 στα Μουσάτα της Κεφαλονιάς.

Και οι δύο είναι κτηματίες σοβαροί και νοικοκυραίοι.

Παρ ότι όμως χωριανοί  και μισοσυγγενείς  δεδομένου ότι είναι και οι δύο Γεωργόπουλοι, είναι ανταγωνιστές και με τυπικές σχέσεις.

 

Κατά βάθος δεν χωνεύονται μεταξύ τους, ώστόσο είναι επιφυλακτικοί χωρίς να εξωτερικεύουν τις αντιθέσεις τους.

Ο Κοσμάς έχει στην περιοχή «Κολοκάσι» κτήμα με κλήματα σταφίδας .

Παράγει σταφίδα εξαιρετικής ποιότητας  που κατ ευθείαν εξάγεται  στην Αγγλία, όπως και των άλλων καλλιεργητών της περιοχής..

Στο δυτικό όριο  του αμπελιού του  συνορεύει με το αμπέλι του Τσιγγέλη που και αυτός καλλιεργεί σταφίδα.

Ο ένας όμως κατοπτεύει και παρακολουθεί τον άλλο.

 

Ένα πρωί λοιπόν εκεί προς τα τέλη του Μαρτίου βρεθήκανε και οι δύο στα αμπέλια τους.

Ο Τσιγγέλης μετά το συνηθισμένο κλάδεμα του αμπελιού του ,είχε μεταφέρει  τα κλήματα  στο χωριό ,όπου εκεί θα του χρησίμευαν σαν καύσιμη ύλη στον ιδιόκτητο φούρνο του, που διατηρούσε από χρόνια.

Ο Κοσμάς με τα δικά του κλήματα ,είχε κάμει μια πυραμίδα μέσα στο αμπέλι του  και κοντά στο σύνορο του Τσιγγέλη, με τα δεμάτια ποστιασμένα αριστοτεχνικά.

Σε κάποια στιγμή ο Τσιγγέλης  πλησιάζει στο σύνορο ,καλημερίζει τον Κοσμά που εργαζόταν εκεί κοντά και του λέει:

-Κοσμά αν δεν σου χρειάζονται τα δεμάτια τα κλήματα ,μπορείς να μου τα δώσεις?

Και να στα πληρώσω…

Ο Κοσμάς τον ακούει ,χαμογελάει σαρδώνεια  και απομακρύνεται χωρίς να του δώσει απάντηση.

Η απάντηση όμως ήρθε σχεδόν αμέσως ,γιατί μέσα σε τρία λεπτά ,ο σωρός με τα κλήματα του Κοσμά ξελαμπαδιασε και ο Τσιγγέλης  άκουσε τον Κοσμά από το σύνορο  να του φωνάζει κοροιδευτικά:

-Σε μπούχνωσα  Τσιγγέληηηηηη…»

                                                               Κ.Π.Γρπλς   Πακιόλος

                                                                  Μουσάτα 15 12-02

About Κώστας Γεωργόπουλος

Γεννήθηκα στην Κεφαλονιά ,Τελείωσα το Βαλλιάνειο Γυμνάσιο Κεραμιών με το άριστα (19,40). Μπήκα πρώτος με το άριστα(9.ο9) χωρίς φροντιστήριο στις προσαρτημένες σχολές του Ε.Μ.Π. (ΣΥΠ) όπου πήρα πτυχίο ισότιμο πολιτικού μηχανικού Τ.Ε Προτού υπηρετήσω στρατιώτης εργάσθηκα στο Υπουργείο Αποκαταστάσεως σεισμοπλήκτων νήσων στο Κ8 γραφείο με προιστάμενο τον πολ.μηχ.Κέπετζη και εν συνεχεία στο γραφείο Νομομηχανικού Κεφαλονιάς με προιστάμενο τον πολ.μηχ. Κουκλάδα . Επέβλεψα διάφορα έργα όπως το Σουηδικό Νοσοκομείο Σάμης ,δωρεά της Σουηδίας που στον καιρό του προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στους σεισμοπαθείς της Κεφαλονιάς. Μετά το στρατιωτικό εργάσθηκα στην τεχνική εταιρία Φραγκάκου -Φραγκάκη που κατασκεύασε τα κυριότερα κτίρια του Δημοσίου στο Αργοστόλι όπως το Διοικητήριο ,το Μουσείο και το Δικαστικό Μέγαρο Επέβλεψα την κατασκευή του Μουσείου και του Δικαστικού μεγάρου. Επέβλεψα επίσης πολλές ιδιωτικέ κατοικίες στο Αργοστόλι που κατασκευάσθηκαν από την Τ.Εταιρία Φραγκάκου , όπως και ολόκληρο το χωριό Προκοπάτα που κατασκεύασε η εταιρία με δαπάνες του εφοπλιστή Μαρκεσίνη. Η αποχώρηση από την εταιρία έγινε με δική μου βούληση για λόγους οικογενειακούς. Μετά την αποχώρησή μου από την Εταιρία εργάσθηκα στο Υπουργείο Γεωργίας -(Τοπογραφική υπηρεσία-) εκτελώντας διάφορα έργα ανά την Ελλάδα τοπογραφικής κυρίως φύσεως όπως χαράξεις αρδευτικών έργων στο έδαφος,αποτυπώσεις εκτάσεων και κτηματολόγια,.ρυμοτομίες σε πόλεις και χωριά και διανομές εκτάσεων σε ακτήμονες.Στη Θεσσαλία και στην Πελοπόννησο εκτέλεσα επίσης( ύστερα από εφαρμογές χαράξεως αρδευτικών έργων στο έδαφος και συντάξεως κτηματολογικών στοιχείων ) αναδασμούς σε εκτάσεις 200000 και πλέον στρεμμάτων , που συνετέλεσαν τα μέγιστα στην ανάπτυξη του Γεωργικού εισοδήματος της χώρας συγκεντρώνοντας την κατατεμαχισμένη ιδιοκτησία των αγροτών και εξοπλίζοντας με τεχνολογικό υπόβαθρο , τα κατά τα άλλα πλούσια εδάφη τους , με νερό, δρόμους επικοινωνίας και καλή αποστράγγιση. Το 1974 έκανα μεταπτυχιακό ( master) στο Saint Gall Ιnst.(SSPO) της Ελβετίας στη Φωτογραμμετρία αποκτώντας ένα διεθνές Diploma στο αντικείμενο αυτό.. Αυτό με λίγα λόγια υπήρξε το έργο μου.. Είμαι ήδη συνταξιούχος του Δημοσίου και τον περισσότερο χρόνο μου αναλώνω στην Κεφαλονιά οπου και μένω στο χωριό Μουσάτα με τη σύζυγό μου. Ασχολούμαι με τη συγγραφή καθώς και με την ποίηση .Διατηρώ μια λογοτεχνική ιστοσελίδα και εκεί δημοσιεύω τις εργασίες μου,που δεν έχουν εκδοθεί (Διηγήματα,χρονικά ,ευθυμογραφήματα ιστορικά και δοκίμια) αλλά επίσηςλυρική και σατιρική ποίηση δική μου και του πατέρα μου.Ο πατέρας μου υπήρξε καταξιωμένοος σατιρικός ποιητής, συνεργάτης του σπουδαίου Μολφέτα στο φημισμένο ΖΙΖΑΝΙΟ της Κεφαλονιάς.Το καλοκαίρι του 2ο14 εξέδωσα ολόκληρο το ποιητικό μου έργο και το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου καταξιώθηκα ένα Α βραβείο σε έναν διεθνή διαγωνισμό για τη ρότα του Οδυσσέα που είχε προκηρύξει η UNESCO..H ιστοσελίδα μου είναι: www.kostaspak.gr και το e mail μου :pak1953@gmail.com
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>