Ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ -Από τη συλλογή¨”Κεφαλονίτικα ανέκδοτα”

Ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ

 

 Βρισκόμαστε κάπου στα 1900 με τη μεγάλη  μετανάστευση που ακολούθησε το Διεθνή οικονομικό έλεγχο (Δ.Ο.Ε)της χώρας μας στον οποίο είχε περιέλθει μετά το φιάσκο του 1897και τη συντριβή της Ελληνικής επέμβασης για την απελευθέρωση της Κρήτης.

Μέσα στη μεγάλη μιζέρια και ανεργία που επακολούθησε, ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων και Νησιωτών εκείνης της εποχής ,αναγκάσθηκε να ξενιτευτεί.

Ο Γεράσιμος φεύγει κι αυτός με τους άλλους μαζί,  για εξεύρεση καλύτερης τύχης.

Από δω, από κει αφήνοντας τη μια δουλειά και κυνηγώντας άλλη βρέθηκε σε κάποια στιγμή…. καμηλιέρης στην Αφρική.

Ήτανε κάτι που ούτε και ο ίδιος δεν είχε ποτέ φανταστεί.

Στο καραβάνι που δούλευε μεταφέρανε διάφορα  προιόντα , από τη Δυτική Αφρική στην Ανατολική.

 

Έπρεπε κάθε φορά να διασχίσουνε την έρημο της Σαχάρας χιλιάδες χιλιόμετρα, για να φθάσουνε στον προορισμό τους.

Ο Γεράσιμος στα ταξίδια αυτά είχε δείξει ανάρμοστη διαγωγή.

Είχε καταχραστεί πολλές φορές τα εφόδια του καραβανιού και κάποτε τους ήπιε όλο το νερό και άφησε τους άλλους να κορακιάσουνε.

Ώσπου μια μέρα αναγκάστηκαν οι άλλοι με την προτροπή του αρχηγού του καραβανιού  και με τη σύμφωνη γνώμη του, να τον εγκαταλείψουνε στην έρημο.

Αφού λοιπόν του δώσανε  εφόδια και νερό για μια  βδομάδα, τον αφήσανε  δίπλα σε μιαν όαση και του ευχηθήκανε «καλό κουράγιο» όπως καλιόρα και το Δ.Ν.Τ. στη χώρα μας.

Ήτανε σίγουροι πως ο Κεφαλονίτης με καμιά δύναμη δεν θα τα έβγαζε πέρα.

Ο Γεράσιμος πήρε τα εφόδια και με βαριά την καρδιά από την άλλη μέρα κιόλας άρχισε να καταστρώνει σχέδια για τη διάσωσή του.

 

Πέρασαν αρκετά χρόνια και κανένας από το καραβάνι εκείνο δεν είχε πληροφορηθεί τίποτα ,για τη τύχη του. Όλοι ήταν σίγουροι πως από τον Κεφαλονίτη τώρα πια θα είχαν απομείνει  τα κόκαλά του, σε κείνη την όαση.

Ωσπου σε κάποια στιγμή το καραβάνι με άλλο πια αρχηγό ,που όμως είχε μάθει την ιστορία του Κεφαλονίτη και είχε περιέργεια να δει τι απέγινε, αποφάσισε να περάσει πάλι από τη γνωστή όαση.

Ύστερα από μερικά μερόνυχτα σκληρής  πορείας , το καραβάνι έφθασε επί τέλους στην όαση, που μερικά χρόνια πριν αναγκάσθηκε   να εγκαταλείψει

τον απείθαρχο και ζωηρό Κεφαλονίτη ,για τιμωρία.

Άρχισαν λοιπόν όλοι να ψάχνουν γύρω μήπως και βρουν τουλάχιστον τα κόκαλά του.

Οπότε σε κάποια στιγμή πετιέται ανάμεσα από τις λόχμες ο Γεράσιμος ντούρος- ντούρος  και φρέσκος κι άρχισε να αγκαλιάζει τους καμηλιέρηδες και να τους φιλάει σταυρωτά έναν προς έναν λέγοντάς τους.

-Κουμπαρόπουλα: Ελάτε στη μποτέγα μου ,που είναι λίγο πιο πέρα από δω για να σας ….κεράσω. 

Με έκπληξη λοιπόν οι καμηλιέρηδες οδηγηθήκανε από τον πονηρό Κεφαλονίτη σε μια πάμπ που ο Γεράσιμος είχε στήσει εκεί πιο πέρα καταμεσίς στην έρημο της Αφρικής και περιποιότουνε τα διερχόμενα καραβάνια  με το αζημίωτο!..

Την είχε ονοματίσει και «Πύλαρο»!

Το περίεργο ακόμα ήτανε ότι στην πάμπ του Κεφαλονίτη υπήρχανε όλα τα καλά ,ακόμα και του πουλιού το γάλα.

Ήτανε σα να λέμε ο Βασιλόπουλος της Αφρικής !..

                                                     17 Μαίου 2010

                                            Κ.Π.Γργπλς-Πακιόλος

About Κώστας Γεωργόπουλος

Γεννήθηκα στην Κεφαλονιά ,Τελείωσα το Βαλλιάνειο Γυμνάσιο Κεραμιών με το άριστα (19,40). Μπήκα πρώτος με το άριστα(9.ο9) χωρίς φροντιστήριο στις προσαρτημένες σχολές του Ε.Μ.Π. (ΣΥΠ) όπου πήρα πτυχίο ισότιμο πολιτικού μηχανικού Τ.Ε Προτού υπηρετήσω στρατιώτης εργάσθηκα στο Υπουργείο Αποκαταστάσεως σεισμοπλήκτων νήσων στο Κ8 γραφείο με προιστάμενο τον πολ.μηχ.Κέπετζη και εν συνεχεία στο γραφείο Νομομηχανικού Κεφαλονιάς με προιστάμενο τον πολ.μηχ. Κουκλάδα . Επέβλεψα διάφορα έργα όπως το Σουηδικό Νοσοκομείο Σάμης ,δωρεά της Σουηδίας που στον καιρό του προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στους σεισμοπαθείς της Κεφαλονιάς. Μετά το στρατιωτικό εργάσθηκα στην τεχνική εταιρία Φραγκάκου -Φραγκάκη που κατασκεύασε τα κυριότερα κτίρια του Δημοσίου στο Αργοστόλι όπως το Διοικητήριο ,το Μουσείο και το Δικαστικό Μέγαρο Επέβλεψα την κατασκευή του Μουσείου και του Δικαστικού μεγάρου. Επέβλεψα επίσης πολλές ιδιωτικέ κατοικίες στο Αργοστόλι που κατασκευάσθηκαν από την Τ.Εταιρία Φραγκάκου , όπως και ολόκληρο το χωριό Προκοπάτα που κατασκεύασε η εταιρία με δαπάνες του εφοπλιστή Μαρκεσίνη. Η αποχώρηση από την εταιρία έγινε με δική μου βούληση για λόγους οικογενειακούς. Μετά την αποχώρησή μου από την Εταιρία εργάσθηκα στο Υπουργείο Γεωργίας -(Τοπογραφική υπηρεσία-) εκτελώντας διάφορα έργα ανά την Ελλάδα τοπογραφικής κυρίως φύσεως όπως χαράξεις αρδευτικών έργων στο έδαφος,αποτυπώσεις εκτάσεων και κτηματολόγια,.ρυμοτομίες σε πόλεις και χωριά και διανομές εκτάσεων σε ακτήμονες.Στη Θεσσαλία και στην Πελοπόννησο εκτέλεσα επίσης( ύστερα από εφαρμογές χαράξεως αρδευτικών έργων στο έδαφος και συντάξεως κτηματολογικών στοιχείων ) αναδασμούς σε εκτάσεις 200000 και πλέον στρεμμάτων , που συνετέλεσαν τα μέγιστα στην ανάπτυξη του Γεωργικού εισοδήματος της χώρας συγκεντρώνοντας την κατατεμαχισμένη ιδιοκτησία των αγροτών και εξοπλίζοντας με τεχνολογικό υπόβαθρο , τα κατά τα άλλα πλούσια εδάφη τους , με νερό, δρόμους επικοινωνίας και καλή αποστράγγιση. Το 1974 έκανα μεταπτυχιακό ( master) στο Saint Gall Ιnst.(SSPO) της Ελβετίας στη Φωτογραμμετρία αποκτώντας ένα διεθνές Diploma στο αντικείμενο αυτό.. Αυτό με λίγα λόγια υπήρξε το έργο μου.. Είμαι ήδη συνταξιούχος του Δημοσίου και τον περισσότερο χρόνο μου αναλώνω στην Κεφαλονιά οπου και μένω στο χωριό Μουσάτα με τη σύζυγό μου. Ασχολούμαι με τη συγγραφή καθώς και με την ποίηση .Διατηρώ μια λογοτεχνική ιστοσελίδα και εκεί δημοσιεύω τις εργασίες μου,που δεν έχουν εκδοθεί (Διηγήματα,χρονικά ,ευθυμογραφήματα ιστορικά και δοκίμια) αλλά επίσηςλυρική και σατιρική ποίηση δική μου και του πατέρα μου.Ο πατέρας μου υπήρξε καταξιωμένοος σατιρικός ποιητής, συνεργάτης του σπουδαίου Μολφέτα στο φημισμένο ΖΙΖΑΝΙΟ της Κεφαλονιάς.Το καλοκαίρι του 2ο14 εξέδωσα ολόκληρο το ποιητικό μου έργο και το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου καταξιώθηκα ένα Α βραβείο σε έναν διεθνή διαγωνισμό για τη ρότα του Οδυσσέα που είχε προκηρύξει η UNESCO..H ιστοσελίδα μου είναι: www.kostaspak.gr και το e mail μου :pak1953@gmail.com
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>